Loading...
0768.574.574 WhatsApp
Transport gratuit pentru toate produsele

Care sunt principalele diferente dintre turbinele cu motoare pe benzina si diesel

11 May, 2025

Fie ca detii un motor diesel sau pe benzina, intelegerea diferentelor dintre tipurile de turbine te ajuta sa faci o alegere informata atunci cand cauti o turbina noua. De altfel, clientii ne intreaba frecvent care sunt diferentele dintre turbinele folosite la motoarele diesel si cele pe benzina -  atat in ceea ce priveste modul lor de functionare, cat si scopul pentru care sunt utilizate.

Exploram subiectul, analizand principiile de baza ale supraalimentarii, principalele diferente dintre motoarele diesel si cele pe benzina, precum si modul in care aceste diferente influenteaza designul turbinelor pentru fiecare tip de motor.

Aspecte comune

Inainte de toate, este important sa intelegem ca, indiferent daca o turbina este montata pe un motor pe benzina sau pe unul diesel, principiile de functionare sunt, in mare parte, aceleasi.

Scopul oricarui sistem de supraalimentare este de a introduce o cantitate mai mare de aer si combustibil in camerele de ardere ale motorului, pentru a obtine o explozie mai puternica si, implicit, mai multa putere.

De asemenea, din punct de vedere al constructiei si al componentelor, turbinele pentru motoarele pe benzina si cele diesel sunt, in linii mari, foarte asemanatoare.

Diferentele dintre motoarele diesel si cele pe benzina

Motoarele diesel si cele pe benzina prezinta cateva diferente esentiale - iar aceste diferente impun adaptari in modul in care sunt proiectate turbinele pentru fiecare tip de motor.

1.     Motoarele diesel

Motorina este un combustibil mai putin inflamabil decat benzina, ceea ce inseamna ca amestecul de aer si combustibil din camera de ardere trebuie comprimat la o presiune mult mai mare pentru a se aprinde. Din acest motiv, o turbina noua pe diesel este construita mai robust, folosind componente mai mari si mai grele pentru a rezista acestor presiuni ridicate.

Totusi, aceste componente masive sunt mai greu de pus in miscare la viteze mari, ceea ce face ca motoarele diesel sa functioneze intr-un interval de turatii (RPM) mai redus si mai limitat decat cele pe benzina. Turatiile mai mici ingreuneaza admisia unei cantitati suficiente de aer in camerele de ardere.

In plus, motorina arde la o temperatura mai scazuta decat benzina, ceea ce duce la producerea unei cantitati mai mari de gaze de evacuare.

 

2.     Motoarele pe benzina

Benzina este considerabil mai combustibila decat motorina – se aprinde mai usor si arde la temperaturi mai ridicate. Din acest motiv, presiunea necesara in camerele de ardere este mai mica decat la motoarele diesel. Astfel, componentele motorului pot fi mai mici si mai usoare, iar motorul poate functiona la turatii (RPM) mai mari si pe un interval mai larg.

Intrucat motoarele pe benzina functioneaza la turatii mai ridicate si benzina arde mai fierbinte decat motorina, acestea tind sa atinga temperaturi de functionare mai mari decat motoarele diesel.

Cum influenteaza acest lucru supraalimentarea

·      In cazul motoarelor diesel

Unul dintre dezavantajele motoarelor diesel este ca au dificultati in a atrage suficient aer in camera de ardere, iar turbinele ajuta mult la remedierea acestei probleme.

Pentru motoarele diesel comerciale, scopul turbinei este de a creste fluxul de aer, nu presiunea de combustie, care este deja ridicata. De obicei, presiunea de supraalimentare (boost-ul) pentru aceste motoare este intre 5 si 8 psi.

Astfel, turbinele diesel sunt, in general, mai robuste decat cele pe benzina - avand o sectiune mai mare pentru a face fata volumului mare de gaze de evacuare si a asigura o admisie suficienta de aer.

·      In cazul motoarelor pe benzina

La motoarele pe benzina, scopul turbinei este de a creste puterea motorului, prin sporirea presiunii in camera de ardere. De aceea, turbinele cu motoare pe benzina sunt mai mici si proiectate pentru a functiona la turatii mai mari, oferind un boost de presiune mai ridicat, fara a modifica semnificativ fluxul de aer.

In plus, pentru a acoperi intervalul larg de turatii al motoarelor pe benzina, turbinele trebuie sa ajunga rapid la turatia maxima (spool up).

De asemenea, turatiile mari ale motorului si turbinei genereaza multa caldura, care trebuie gestionata corect. Multe turbine folosesc presiunea inversa a gazelor fierbinti pentru a imbunatati eficienta.

Cum te putem ajuta

Daca ai nevoie de o turbina noua, iti oferim solutii de inalta calitate, garantand performanta excelenta si fiabilitate pe termen lung. Indiferent daca motorul tau este pe benzina sau diesel, turbinele noastre sunt concepute pentru a spori puterea si eficienta motorului, asigurand un raspuns rapid si un consum mai mic de combustibil.